تلکس دولت بهار :: هواداران دكتر محمود احمدي نژاد: وضعيت مصرف نمك، شكر و چربي در ايران + آمار
سه شنبه، 7 دی 1395 - 00:26     کد خبر: 347111

دولت بهار: به تازگي دو طرح پژوهشي با مشاركت سازمان بهداشت جهاني (WHO) و دفتر بهبود تغذيه براي به‌روز كردن داده‌هاي مصرف و تامين داده‌هاي معتبر و دقيق براي سياست‌گذاري و تدوين سياست‌هاي غذايي در راستاي ارتقاي سلامت جامعه در انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي كشور انجام شده است.

به گزارش دولت بهار به نقل از «انصاف نيوز»، هدف از انجام طرح اول، تعيين ميزان مصرف نمك، قند و شكر و شناسايي منابع آنها در سطح شهر تهران است و طرح دوم نيز با هدف تعيين الگوي كمي و كيفي مصرف روغن و چربي‌هاي خوراكي خانوارها در شش استان كشور انجام شده است.

نتايج اين مطالعات نشان مي‌دهد:

- ميزان نمك دريافتي ۱۰٫۹ گرم / روز است.

- سهم نمك اضافه‌شده در موقع پخت غذا يا نمكدان در تامين سديم دريافتي بيش از نيمي از كل دريافت را تشكيل مي‌دهد (۵۴ درصد).

- بعد از نمك طعام مهم‌ترين منابع غذايي تامين سديم، نان و پنير هستند.

- متوسط نمك دريافتي روزانه در بيش از ۸۰ درصد نمونه‌ها بالاتر از مقدار توصيه‌شده ۵ گرم / روز است.

- متوسط دريافت قند كل ۱۰۲ گرم / روز بود كه حدود ۱۸ درصد از كل انرژي دريافتي را تشكيل مي‌داد.

- مهم‌ترين منابع تامين قند كل در رژيم غذايي انواع نوشابه، قند و شكر، كيك و شيريني و انواع آب‌نبات بود.

- روغن هاي غالب مصرفي در شش استان مورد بررسي عبارت بودند از روغن‌هاي خانوار، مايع و مخصوص سرخ‌كردن. اين روغن‌ها بيش از ۷۰ دصد از كل روغن دريافتي را تشكيل مي‌دادند.

- ميانگين كل دريافت انواع روغن و چربي‌هاي خوراكي در استان‌ها به اين ترتيب كاهش يافت: خوزستان، لرستان، خراسان جنوبي، آذربايجان غربي، فارس و سمنان.

- روغن خانوار بالاترين سهم را در تامين اسيدهاي چرب ترانس دارد. بدين ترتيب مشخص مي‌شود كه روغن خانوار همچنان يكي از منابع اصلي اسيدهاي چرب ترانس در رژيم غذايي خانوارهاي ايراني است.

- بالاترين سهم دريافت اسيدهاي چرب اشباع از روغن‌هاي خانوار و مخصوص سرخ‌كردن است. روغن مخصوص سرخ‌كردني وارد بازار مصرف شده و روند روزافزون مصرف اين روغن بايد مورد توجه مسئولان بهداشتي قرار گيرد زيرا اين روغن توسط برخي خانواده‌ها براي مصارف پخت و پز استفاده مي‌شود در صورتي كه هدف از توليد آن فقط سرخ‌كردن مواد غذايي در مدت زمان معين و دفعات محدود (۲-۳ بار) بوده است.

اينفوگرافي وضعيت مصرف نمك، شكر و چربي در ايران

بيماري‌هاي مزمن مانند بيماري‌هاي قلبي، سكته، چاقي، ديابت و سرطان مسئول ۶۰ درصد مرگ و مير در دنيا هستند. در حالي كه طي ۱۰ سال آينده در دنيا، بار بيماري‌هاي مزمن ۱۰ درصد افزايش خواهد يافت كه اين رقم براي منطقه خاورميانه نزديك ۲۵ درصد خواهد بود. همچنين‌اين منطقه دومين رتبه در چاقي و بالاترين درصد شيوع ديابت يعني ۱۴ درصد در دنيا را به خود اختصاص داده است.

در ايران نيز بيماري‌هاي قلبي - عروقي مهم‌ترين علت مرگ و مير، بيماري و ناتواني بوده و در حدود ۵۰ درصد علل مرگ و مير در سال را به خود اختصاص مي‌دهند. همچنين‌ شيوع پرفشاري خون ۱۲٫۵ درصد گزارش شده است. به علاوه، تقريبا ۵۰-۷۰ درصد از جمعيت ۲۰-۷۵ ساله ايراني چاق يا داراي اضافه‌وزن هستند.

غذا، رژيم غذايي و وضعيت تغذيه‌اي از مهم‌ترين عوامل بروز بيماري‌هاي مزمن هستند. رژيم‌هاي غذايي نامناسب (شامل دريافت مقادير بالاي چربي، شكر و نمك) و عدم تحرك از مهم‌ترين عوامل در بروز بيماري‌هاي متابوليك مانند افزايش فشارخون، اضافه‌وزن / چاقي، افزايش قند و چربي‌هاي خون هستند. از سوي ديگر، سازمان بهداشت جهاني، همواره مثلثي با سه ضلع شكر، نمك و چربي را از جمله مواردي دانسته كه كشورهاي مختلف بايد در كاهش مصرف اين اقلام، اقدامات جدي انجام دهند. آخرين اطلاعات موجود در زمينه الگوي مصرف چربي و روغن‌ها، قند و شكر در سطح ملي مربوط به دهه گذشته است (۱۳۸۱- ۱۳۷۹).


برگشت به تلکس خبرها